Hypermobile barn og unge

av: Inger Kjærmann King
Hva er hypermobilitet?
Hypermobilitet er når ett eller flere av kroppens ledd beveger seg mer enn det som vi anser som normalt. I hypermobile ledd er bindevevet mer elastisk enn normalt og leddene kommer oftere ut i ytterstilling. Det kan bety at leddbrusken kan bli belastet, da den er tynnest og minst slitesterk i ytterkanten i leddet.
Hypermobilitet er normalt ikke en sykdom, men noen mennesker har økt risiko for å utvikle smerter og skader i sener og ledd med denne problemstillingen. Hypermobilitet er mer vanlig hos barn og unge og i den kvinnelige befolkningen. Det er også vanlig at det er arvelig, slik at mor eller far også er hypermobile.
Tegn på hypermobilitet hos barn.
Hvis barnet ditt er plattfot, er kalvbeint eller overstrekker i kne, albuer eller finger ledd kan dette være tegn på hypermobilitet. En del barn kan sitte i en “W” stilling, som kan indikere hypermobilitet i hofte, kne og ankler.
Barn med hypermobilitet kan ofte bli slitne i ett eller flere ledd/muskler og klage på smerter når de er fysisk aktive og tåler mindre belastning enn andre barn.
Man kan se en sammenheng med hypermobilitet og voksesmerter og det er derfor ikke uvanlig at barn med hypermobilitet klager over voksesmerter.
Barna kan ofte ha balanse og koordinasjonsproblemer, samt nedsatt utholdenhet. De får oftere forstuvinger, særlig i fingre, håndledd og ankelledd.
Hva kan du gjøre som foreldre?
Du kan forebygge ved å stimulere barnet ditt til å styrke muskulaturen og ledd for best mulig støtte og stabilitet.
Gode sko, med god støtte for hælen og som samtidig har en myk såle for å styrke de små musklene i foten er også bra. Skoen skal være god og bred samtidig som den sitter godt på foten.
Gode tips for de minste barna.
La barnet ditt få mye tid på gulvet; ligge på magen, åle seg, krype, krabbe, stå og gå. Hvis barnet ditt strever med å få beina opp i krabbestilling, prøv å støtte forsiktig i sidene på lårene for å skape stabilitet og la barnet krype på et anti-skli og fastere underlag. Hvis barnet ditt sitter i en “W” stilling, korrigerer det slik at det enten sitter på kne, havfrue stilling eller sitter med rette ben.
Gode tips fra 2 år og oppover.
Lær barnet ditt å være aktivt og bruker kroppen variert hver dag. Å gå og løpe i ulendt terreng er veldig bra. Lage en hinderløype, der barnet klatrer over og under ting er en annen variert aktivitet. Trene på balanse brett, lette hopp på trampoline, samt klatre, trekke og dytte i ting kan også bidra til mer styrke og balanse i kroppen. Andre aktiviteter kan være å kaste og sparke ball. Sykle, svømme og ridning er gode aktiviteter som er anbefalt.
Kontaktsport som fotball og håndball kan være for belastende for noen, og aktivitet som ballett og yoga kan noen ganger være med på øke fleksibiliteten i leddene og muskulaturen rundt.
Prøv også å lære barnet ditt å lytte til kroppen og hvile når det trengs. God restitusjon er godt for ledd og muskulatur når det er blitt en overbelastning. Så prøv å finne en god balanse mellom hvile og aktivitet for barnet ditt.
Er du helsepersonell?
Ønsker du å lære mer om diagnostisering, forebygging og behandling av muskelskjelettplager hos barn? Da er du velkommen på kurset «I møte med den unge pasienten» som går av stabelen 15.-16.november 2024 i Oslo. Det vi blant annet fokuserer på dette viktige temaet!