Ingen produkter i handlekurven

Jeg mistenker at barnet mitt har en ryggskjevhet, hva nå?

skoliose
Hva betyr det at man har fått diagnosen idiopatisk skoliose?  Er det grunner til at noen får ryggskjevhet eller skoliose? Hva gjør man med ryggskjevhet?

Sett bakfra kan ryggen ha en S-form, eller en C-form. I mer ekstreme tilfeller roterer ryggsøylen slik at når barnet bøyer seg fremover danner brystveggen en kul i det skjeve området. Hos noen kan disse skjevheten gi ryggsmerter, og til og med pustevansker på grunn av stivhet i brystkassen.

0.5-3% av alle barn og ungdommer har skoliose.

Bare en av 10 av disse har behov behandling i form av operasjon eller korsett.

Jenter er 5-10 ganger mer utsatt enn gutter. Tilstanden utvikler seg vanligvis i alderen 10-18 år. Jo tidligere tilstanden debuterer, jo større risiko for at skjevheten blir betydelig.

For mange er skoliose en smertefri tilstand. De fleste skjevheter er stort sett milde eller moderate, og krever kun oppfølging og kontroll. Forløpet er avhengig av debutalderen. Gjennom jevnlig observasjon vil man følge utviklingen av skjevheten, og kontinuerlig vurdere behandlingsbehovet. Observasjon er spesielt viktig de første årene, og i ungdomsårene når skjelettet vokser raskest. Mange kurver forblir uendret eller reduseres uten behandling, og oppleves uproblematisk for barnet eller ungdommen.

De aller fleste lever et normalt liv med idiopatisk skoliose, men noen kan unntaksvis oppleve smerter, dette er også typisk for alle mennesker, uavhengig av skjevhet. Å leve et aktivt liv er å foretrekke uansett om man har ryggskjevhet eller ikke.

Men det finnes forskning som antyder at noen øvelser er bedre enn andre når man har skoliose. Det er best at disse er tilpasset den enkelte og hvilken kurve man har.

Har du sett en skjevhet hos barnet ditt?

Det første man bør vite er at det er ganske vanlig med milde skjevheter, og de er stort sett helt ufarlige.

Men det er en god ide å oppsøke en lege, kiropraktor, manuell terapeut eller fysioterapeut for å få en vurdering av skjevheten.

Lege, kiropraktor og manuell terapeut kan alle henvise til røntgen, CT og MR i tilfeller hvor det er mistanke om skoliose hos barn og unge, og henvise til spesialist ved behov.

Lurer du på barnets holdning? Les vår ebok om holdning her