Ingen produkter i handlekurven

Mammatommel

mammatommel
Hvordan går det med haiketommelen? Litt vondt i den med all bæring og amming? Dette kan være en klassisk mammatommel.

Fortvil ikke – dette skjer med veldig mange mødre. Det kalles ikke «Mothers thumb» på engelsk uten grunn! Mammatommel der altså.

Det klassiske mønsteret er at det er smerter ved amming fordi barnets bakhode hviler rett på senen som er betent. Det kan fort bli smertefullt å bære og løfte barnet. Dette er rett og slett en overbelastningsskade. Forskning sier også at nybakte mødre er mer utsatt enn folk ellers i befolkningen på grunn av hormonendringene i kroppen og væskeopphopning.

I en studie ble det funnet en forekomst på 2,8 tilfeller per 1000 personår hos kvinner, og 0,6 tilfeller per 1000 personår hos menn. Tilstanden er hyppigst etter 40 års alder, men den forekommer også i yngre alder. Mer vanlig i svangerskap og under amming.

Mammatommel eller seneskjedebetennelse utvikler seg gjerne over uker og måneder med tiltakende smerter i håndleddsområdet på tommelsiden. Smertene merkes mest når du bruker tommelen. Du kan oppleve at det er vanskelig å bruke hånden til å gripe og klemme. Smerten kan stråle ut i tommelen, eller den kan stråle oppover til underarmen eller skulderen. I noen tilfeller er smerten så ille at du ikke klarer å bruke hånden

Fortvil ikke – det går over!

Ro og avlastning av tommel og håndledd er det viktigste behandlingstiltaket av mammatommel, eventuelt kan man kombinere med en håndleddsstøtte – men det er ikke alltid effektivt.

Husk å legge vekk telefonen! Scrolling hjelper dessverre ikke.

To til tre uker med avlastning kan være nødvendig.Og det er ikke alltid så lett å få det til når man er mye hjemme alene med babyen.

Prognosen ved seneskjedebetennelse i tommelen er vanligvis veldig god og man vil gjenvinne full funksjon når betennelsen går tilbake. Det kan være fornuftig å få en bekreftelse av diagnosen hos autorisert helsepersonell, så oppsøk en behandler i nærheten av deg for å få veiledning og gode råd.