Ingen produkter i handlekurven

Hva er spedbarnskolikk, egentlig?

spedbarnskolikk

«Har barnet mitt spedbarnskolikk?», tenker du. 

Livet er snudd på hodet! Det som du hadde sett for deg skulle bli en romantisk og harmonisk barseltid har blitt noe helt annet enn det du drømte om i svangerskapet. 

Du står med det gråtende barnet i dine armer og det eneste som holder barnet rolig og til å falle i søvn er konstant bevegelse. Dersom du legger barnet ned våkner babyen med en gang, og da er det på det igjen med vugging, og atter mer vugging.

Du har prøvd absolutt alt, og lyttet til alle råd fra venner, familie og besteforeldre. Prøvd alt fra lange bilturer i bilsete, beroligende skvulpe lyd fra mobilen. Lagt ned en formue på en batteridreven vugge som henger fra taket, men det er ingenting som hjelper. Noen ganger blir barnet rolig når du ammer, men av og til nekter babyen å ta brystet. Hen skriker høylytt med hjerteskjærende gråt, tar liksom sats helt ned i tærne, spenner seg i hele kroppen, blir helt rød i ansiktet, og hikster etter pusten. Det kan virke som hen har vondt. Er det maven? Hen promper jo mye og jobber veldig med å få ut luft og avføring. Du lurer kanskje på om babyen ikke tåler melken din?

I vår daglige praksis møter vi mange av disse fortvilte nybakte foreldre som er desperate etter å finne en løsning. Disse familiene er i en svært sårbar situasjon, de er slitne og urolige, og i tillegg flommer det over av følelser og hormoner. 

Det nyfødte barnet er det mest verdifulle vi har og det er vondt å se at barnet ikke har det bra.

Utrøstelig gråt hos spedbarn har i alle år vært koblet til luftsmerter eller mage- og tarm smerter. I dag har man endret tankegang og definerer nå spedbarnskolikk som en paraplydiagnose med mange årsaker til at barnet gråter. Gråt er en av barnets måter å kommunisere på. Barnet kan gråte for at hen er sulten, trøtt, kald, varm, våt, ble skremt eller har behov for nærhet. Det kan også være et uttrykk for hvordan samspillet mellom foreldre og barn er, eller som uttrykk for smerter og ubehag. Det kan også være en kombinasjon av flere årsaker som utløser gråten.

I dag ser vi at det blant annet kan være årsaker som melkeproteinallergi, refluksproblematikk, ammeproblematikk, stramt tungebånd, og plager i bevegelseapparatet, som kan være koblet til at barnet gråter. Barn som har ligget i trange forhold i magen i svangerskapet eller startet livet med en tøff fødsel, kan ha større sannsynlighet for asymmetri og smerter i muskelskjelettsystemet.

Dette kan noen ganger utvikle seg til at barnet kan ha vansker med amming, av-og påkledning, trivsel i vogn og bilstol, mistrivsel i mage-og ryggleie, eller ikke vil ligge på ryggen for å sove. Vedvarende plager i bevegelseapparatet kan over tid påvirke den motoriske utviklingen. Nyere forskning viser også at man kan se en sammenheng mellom spedbarnskolikk og tidlig migrene.

Er det noe man kan gjøre med dette da?

Foreldre føler ofte at de ikke blir tatt på alvor og får høre at «det går jo over av seg selv». Dessverre opplever vi at det ikke stemmer for mange og at det drar ut i tid, og at barnet derfor kan komme senere i gang med riktig behandling. Det er viktig å finne den mest sannsynlige diagnosen for at behandlingen skal fungere optimalt. Helsepersonell som møter disse familiene må derfor ha nødvendig kompetanse og erfaring for å kunne se hele bildet i undersøkelse og behandling av spedbarn.

Det vi med sikkerhet vet er at du vil det beste for ditt barn, og at du er en god mor eller far.

Vi gleder oss til å lansere vår ebok om spedbarnskolikk, vi er helt sikker på den kan hjelpe mange som har gråtende barn. Meld deg på nyhetsbrevet vårt nedenfor så du er av de første til å få beskjed når den lanseres!